vrijdag 29 februari 2008
Racistisch Zuid-Afrikaans filmpje zou studentengrap zijn
Naar aanleiding van alle ophef over het Zuid-Afrikaans filmpje (zie bericht van 28 februari) waarin onder meer te zien is hoe blanke studenten zwarte schoonmakers dwingen voedsel te eten waarop is geürineerd, melden advocaten van de studenten dat het filmpje in scène is gezet. Op het ruwe beeldmateriaal van het filmpje zou te zien zijn dat de studenten niet echt over het eten urineren, maar water uit een fles water laten lopen. Ook zou blijken dat de schoonmakers met plezier hebben meegewerkt aan de grap.
donderdag 28 februari 2008
Ophef in Zuid-Afrika over racistisch filmpje
Een bijzonder smaakloze grap van een aantal blanke studenten zorgt in Zuid-Afrika voor ophef. De jongemannen filmen zichzelf terwijl ze een ‘maaltijd’ klaarmaken voor zwarte schoonmakers. Ze maken een papje van knoflook en andere ingrediënten en ronden hun kooksessie af door in de kom met voedsel te plassen.
Vervolgens trekken de kerels naar het nietsvermoedende personeel en laten ze hen de vieze brij verorberen. Dat het om blanke studenten en zwarte universiteitsmedewerkers gaat, roept bij veel Zuid-Afrikanen herinneringen op aan de tijd van de Apartheid en de jarenlange blanke overheersing. Verschillende politieke partijen hebben de universiteit gevraagd de studenten te schorsen.
Vervolgens trekken de kerels naar het nietsvermoedende personeel en laten ze hen de vieze brij verorberen. Dat het om blanke studenten en zwarte universiteitsmedewerkers gaat, roept bij veel Zuid-Afrikanen herinneringen op aan de tijd van de Apartheid en de jarenlange blanke overheersing. Verschillende politieke partijen hebben de universiteit gevraagd de studenten te schorsen.
Zuid-Afrikanen krijgen geen bloedarmoede door het drinken van thee
Zuid-Afrikanen krijgen geen bloedarmoede als zij veel thee drinken. Dat ontdekte ir. Pleunie Hogenkamp van de Wageningen Universiteit tijdens een verblijf aan de North-West University in Potchefstroom in Zuid-Afrika. Anders dan voedingswetenschappers afleidden uit laboratoriumonderzoek, verlaagt thee de hoeveelheid ijzer in het bloed van Zuid-Afrikanen niet. Hogenkamp onderzocht het verband tussen de inname van zwarte thee en bloedarmoede onder de lokale bevolking in het noordwesten van Zuid-Afrika. In een kop thee zit ongeveer 2 gram aan polyfenolen, die in de maag een complex met ijzer vormen. Het lichaam kan dat ijzercomplex niet meer opnemen. De onderzoekster wilde weten of het gebruik van thee de kans op bloedarmoede verhoogt. Dat bleek niet het geval. Van de vrouwen had 15% te weinig ijzer in het bloed, maar bij de mannen en vrouwen die de meeste thee dronken was het ijzergehalte iets hoger dan normaal. Op basis van haar onderzoek stelde ze vast dat het niet nodig is om Zuid-Afrikanen het drinken van thee te ontraden.
woensdag 27 februari 2008
Zuid-Afrika gaat overtollige olifanten afschieten

De autoriteiten benadrukten dat het zogenoemde culling deel uitmaakt van een pakket maatregelen. Andere boventallige olifanten wordt overgeplaatst. Ook geboorteregeling en de vergroting van parken staan in de planning. Momenteel telt Zuid-Afrika ongeveer 18.000, waarvan er in het Krugerpark naar schatting 14.000 leven, 6000 meer dan in 1994, toen na wereldwijde protesten het culling werd gestopt.
zondag 24 februari 2008
Nederlandse jongeren maken workshopreis naar ZA
14 Nederlandse jongeren gaan van 15 t/m 31 mrt. naar Zuid-Afrika. Zij zetten zich in voor jongeren in KwaZulu-Natal, de armste provincie van Zuid-Afrika. De Nederlandse jongeren 'ruilen' hun eigen passie met die van de Zuid-Afrikaanse jongeren door activiteiten te organiseren met en voor jeugd in de getto's van o.a. Durban. De jongeren doen mee met het project 'Duo Dream' van jongerenstichting Timu Kota, die Nederlandse jongeren helpt hun droom waar te maken op gebied van maatschappelijke betrokkenheid en ontwikkelingssamenwerking. Deze jongeren gaan naar de plek met het hoogste percentage Hiv-geïnfecteerden ter wereld en bereiden hun eigen workshop voor in de thema's muziek, sport, gezondheid, multimedia en creativiteit. De lokale Zulu-jeugd zal ook workshops geven aan de Nederlandse jongeren. Mede door de subsidie van Xplore kan er een cd worden opgenomen met traditionele Zulu-muziek. Dit geeft Zulu-jongeren de mogelijkheid hun muzikale talent te ontwikkelen en ervaring op te doen in de muziekwereld. Meer informatie over de stichting en over de reis is te vinden op www.timukota.nl.
vrijdag 15 februari 2008
ANC schakelt Scorpions uit
De Zuid-Afrikaanse eliteorganisatie voor misdaadbestrijding, de Scorpions, wordt ontmanteld. Volgens de oppositie is dit het bewijs dat Zuma, en niet Mbeki, de broek draagt in Zuid-Afrika. Het Directoraat van Speciale Operaties (DSO), bekend als de Scorpions, is een agentschap dat in 2001 opgericht werd om de transnationale georganiseerde misdaad en corruptie in Zuid-Afrika tegen te gaan. De Scorpions dienden als antwoord van Mbeki op die nieuwe categorie van misdaden waar de Zuid-Afrikaanse politie geen greep op kreeg. Ondanks hun succes, veroorzaakten ze veel controverse door vooraanstaande politici van corruptie te beschuldigen. Toen Jacob Zuma, de huidige leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), in 2005 ontslagen werd als vicepresident van Zuid-Afrika naar aanleiding van een onderzoek geleid door de Scorpions, ging de bal aan het rollen. De aanhangers van Zuma binnen het ANC beschuldigden de Scorpions ervan een politieke agenda te hebben en de Zuid-Afrikaanse president, Thabo Mbeki, te bevoordelen. Nadat Zuma in december 2007 voorzitter werd van het ANC, werd de resolutie over de ontmanteling van de Scorpions aangenomen.
donderdag 14 februari 2008
In gevangenschap geboren katachtigen vinden tehuis in Lionsrock

woensdag 13 februari 2008
Meer aandacht voor het Afrikaans

Professor Ena Jansen, hoogleraar Afrikaanse letterkunde aan de UvA en de VU, noemt het Zuid-Afrikaans 'een levendige omgangstaal, niet voor wit alleen'. Schrijver Adriaan van Dis spreekt in het Afrikaans met zwarte mensen. Jansen: "De perceptie dat het Afrikaans alleen door witte mensen wordt gesproken, wordt door deze goed bekeken series weggenomen." Voor meer informatie over dit onderwerp, klik hier.
dinsdag 12 februari 2008
Zuid-Afrika wil nog niet besnijden tegen AIDS
De Zuid-Afrikaanse minister van volksgezondheid Manto Tshabalala-Msimang is niet overtuigd van besnijdenis van mannen als wapen in de strijd tegen AIDS. De minister deed deze uitspraken op een bijeenkomst van verschillende stamhoofden. Zij gaat daarmee in tegen vele internationale studies en een VN-advies, die besnijdenis beschouwen als een van de belangrijkste preventiemiddelen voor het land, dat de meeste AIDS-lijders ter wereld telt. De VN zien overweldigend bewijs dat besnijdenis de kans op besmetting tot 60 procent kan reduceren. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNAIDS vinden de ingreep een goed hulpmiddel in de strijd tegen de verspreiding van de ziekte onder mannen. Rwanda, Uganda, Zambia en Swaziland doen inmiddels mee aan het programma om mannen te besnijden als AIDS-preventie. De VS en het Bill and Melinda Gatesfonds willen graag meebetalen.
zaterdag 9 februari 2008
De Zuid-Afrikaanse Rand keldert
De nationale munt, de rand, verloor in de afgelopen twee maanden bijna twintig procent van zijn waarde. Investeerders maken zich ook zorgen over de verkiezing van Jacob Zuma als leider van regeringspartij ANC. Sinds december is de invloed van Mbeki en veel van zijn ministers ernstig verzwakt.
vrijdag 8 februari 2008
Gifwolk van corruptie en hebzucht hangt over Zuid-Afrika

donderdag 7 februari 2008
Nederlandse politie naar Z-Afrika

Abonneren op:
Posts (Atom)