woensdag 29 oktober 2008
Controversiële verkoop van olifantivoor
In vier landen in zuidelijk Afrika wordt de komende twee weken onder toezicht van de Verenigde Naties 108 ton ivoor geveild, goed voor ongeveer 10.000 dode olifanten Dergelijke veilingen worden zelden gehouden; er geldt een wereldwijd verbod op de handel in olifantsslagtanden. Toezichthouder CITES gaf Namibië, Botswana, Zuid-Afrika en Zimbabwe vorig jaar toestemming voor de veilingen, waar alleen China en Japan als kopers worden toegelaten. China en Japan worden hiermee beloond omdat ze illegale handel in ivoor in eigen land met succes hebben bestreden. Hoewel de opbrengst van de veilingen naar natuurbeschermings- en ontwikkelingsprojecten gaat, is Michael Wamithi , hoofd van het Olifanten programma van het IFAW (International Fund for Animal Welfare) niet blij: "Rangers in het veld blijven hun leven op het spel zetten met het beschermen van olifanten tegen stropers. Ontwikkelingslanden blijven de last dragen van de snel opkomende Aziatische markten. Door legale handel in ivoor toe te staan, stimuleren wij dus het witwassen van voorraden door stropers en vergroten we daardoor de illegale jacht. De situatie is erg duidelijk: meer ivoor op de markt resulteert in nog veel meer dode olifanten - en rangers."
maandag 27 oktober 2008
Vlaams wondermiddel krijgt tbc eindelijk klein
Een nieuw medicijn tegen hardnekkige tbc, ontworpen door Vlaamse wetenschappers, blijkt ruim vijf keer beter te werken dan klassieke antibiotica. In de zomer van 2006 zijn in Zuid-Afrika proeven begonnen met dit nieuwe middel. Dr. Diacon van de Stellenbosch universiteit maakte afgelopen zondagmiddag de eerste resultaten bekend. Voor het volledige artikel over dit onderwerp, klik hier.
donderdag 23 oktober 2008
Gevaarlijke landpolitiek in Zuid Afrika
Zuid Afrika is sinds de omwenteling begin jaren negentig hard bezig om de armoede onder de zwarte meerderheid te bestrijden. Van bovenaf wordt bijvoorbeeld afgedwongen dat bij het aannemen van personeel er minimaal een bepaald percentage uit niet-blanken moet bestaan. Niet alle ondernemers zijn hier gelukkig mee. Een ander speerpunt van het anti-armoede beleid zou de landhervorming zijn. De blanke boeren hebben het grootste deel van de landbouwgronden in handen. Deze zouden stapsgewijs herverdeeld moeten worden. De bedoeling in 2000 was om in 2014 dertig procent van het land opnieuw te hebben toegewezen. Tot nu toe is slechts 4 procent herverdeeld. Mbeki was op dit punt voorzichtig geworden. Van het herverdeelde land bleek maar 30 procent productief te zijn. Maar incoming man Zuma wil hier toch vaart mee maken. Hier ligt echter het grote gevaar op de loer van Zimbabwaanse toestanden. In Zuid Afrika hebben ze ook nog eens de extra uitdaging dat de hoeveelheid vruchtbare en bruikbare grond beperkt is (als ze de natuurparken voor toerisme willen houden). Verder lekt al enige tijd de vakkennis over landbouw weg naar het buitenland. Een heel precaire situatie. Hopelijk ziet men in dat een geleidelijk pad over meerdere jaren een veiliger optie is dan het nu te gaan forceren.
maandag 20 oktober 2008

Robbeneiland getroffen door konijnenplaag
Het Zuid-Afrikaanse Robbeneiland wordt in november voor twee weken gesloten om van een konijnenplaag af te komen. Dat heeft de onderdirecteur van het museum Robbeneiland bekendgemaakt. Duizenden konijnen hebben zich over het eiland waar Nelson Mandela achttien jaar heeft vastgezeten, verspreid en dreigen met hun vraatzucht de vegetatie en de historische gebouwen te beschadigen. Volgens de onderdirecteur is er geen andere oplossing dan een 'humaan selectieprogramma'.
Zulu-koning is hitsige toeristen beu bij maagdendans

William en Harry scheuren door Afrika

Abonneren op:
Posts (Atom)