vrijdag 22 december 2006

Aantal aidsgeïnfecteerden in Zuid-Afrika blijft stijgen

Zuid-Afrikaanse mannen blijven weigeren condooms te gebruiken of zich tot één vrouw te beperken.
Overal in het land zijn gratis condooms te krijgen. Vrijwel iedereen weet hoe je aids oploopt. Maar dat betekent nog niet dat gedrag verandert. Zolang de maatschappelijke positie van vrouwen zo beroerd is, kunnen zij niet onderhandelen over condoomgebruik en trouw. Zuid-Afrika is een bijzonder gewelddadig land. Zolang verkrachting en huiselijk geweld realiteit zijn, blijft safe sex voor vrouwen onbereikbaar.
De deskundigen kennen het verband tussen de aids- en geweldsepidemie. Helaas treedt de ANC-regering hier nauwelijks tegen op. President Mbeki zegt dat hij niemand met aids kent, de gezondheidsminister adviseert een menu van knoflook en bietjes.
Dat een vrouw seks leuk mag vinden, is in Zuid-Afrika een nieuw idee. In de ceremonie die diverse volken voor meisjes houden om vrouw te worden, leer je slechts hoe je je man bevredigt, bijvoorbeeld door dry sex. Vrouwen brengen dingen in hun vagina als traditionele kruiden, talkpoeder, schoonmaakmiddelen met bleek, papier, zout, snuiftabak. Voor ze seks hebben, halen ze het weer uit hun dan opgezwollen en droge geslachtsdeel. Dry sex leidt natuurlijk tot pijn, zweren, infecties en een groter risico op aids, maar mannen houden van strakke vagina’s en associëren natheid met vieze dingen en overspel.
Er zijn ook nog steeds mannen die geloven dat je van aids geneest door een kind te verkrachten, want de overheid heeft nooit een sterke boodschap afgegeven dat dat nonsens is.

Geen opmerkingen: