zondag 17 juni 2007

Staking Zuid-Afrika politiek beladen

In Zuid-Afrika verraadt de staking (zie ook 2, 11 en 12 juni) de groeiende kloof tussen de regeringspartij en de oude achterban in de vakbonden.
Wie staakt wordt ontslagen door de overheid, wie niet staakt loopt de kans dat zijn huis wordt leeggeroofd of in brand gestoken door vakbondsleden. Zo hard is de strijd tussen regering en vakbonden.
Officieel gaat het conflict om een salarisverhoging. Maar de harde confrontatie tussen de vakbonden en regeringspartij ANC verraadt ook een groeiende kloof tussen de oude kameraden uit de strijd tegen de apartheid, in een cruciaal jaar.
Eind deze maand moeten beide partijen bij elkaar kruipen om het sociaal-economisch beleid van de toekomst te ontwerpen. Blijft dat zo liberaal zoals president Mbeki voorstaat? Of krijgt het meer oog voor de arbeiders en de werklozen (40 procent van de beroepsbevolking)? De vakbonden laten nu hun spierballen rollen. Regeringspartij ANC kiest aan het einde van het jaar een opvolger voor Mbeki. Bij die keuze hopen de vakbonden (die deel uitmaken van het ANC) een doorslaggevende stem te hebben.

Geen opmerkingen: