maandag 8 oktober 2007

Maponya Mall

Onlangs is Maponya Mall geopend, volgens sommigen met 65.000 vierkante meter het grootste winkelcentrum van heel zuidelijk Afrika. Volgens de 80-jarige Richard Maponya is het een droom, niet alleen zijn droom, maar die van heel Soweto.
De meesten zien in Maponya Mall in het midden van de beruchte township in Johannesburg hét symbool van het succes van Zuid-Afrika na de apartheid. Alle grote ketens zijn vertegenwoordigd, van Woolworths tot megabioscoop Ster-Kinekor, één van de voormalige traditioneel blanke bolwerken. In totaal komen er zo'n 200 winkels.
Raymond Maponya is een van de 25 miljonairs die Soweto inmiddels heeft voortgebracht. Hij staat bekend als ‘de vader van de zwarte detailhandel’. Hij was een opmerkelijk figuur tijdens de apartheid, omdat hij als zwarte man rijk werd als zakenman, ondanks hevige tegenwerking van de machthebbers.

Tijdens de apartheid was Soweto een slaapstad voor zwarte arbeiders, die blanke bazen dienden in Johannesburg. Het winkelcentrum gaat niet voorbij aan de geschiedenis. Er komt een standbeeld van Hector Pieterson, een twaalfjarig jongetje dat werd doodgeschoten door de politie tijdens de studentenrellen van 1976 tegen de apartheid.

Geen opmerkingen: