vrijdag 19 oktober 2007

‘Ons gaan ‘n skapie op die spit gooi eerskomende Saterdag.’

Rugby is vooral erg populair bij blank Zuid-Afrika. Zaterdag kijken ze samen naar de finale van hun bokken tegen Engeland, met de braai vol vlees.
Zuid-Afrika hoopt zaterdag op een herhaling van het feestje van 1995, toen het land de wereldtitel won. Het was een bijzonder WK. Zuid-Afrika was lange tijd uitgesloten van deelname wegens de internationale sportboycot tegen het apartheidsregime. Het werd gezien als een moment van verzoening toen Nelson Mandela hetzelfde T-shirt aantrok als de blanke aanvoerder van de Springbokken en hem de wereldcup overhandigde.
Rugby is echter nog steeds vooral een blanke sport. Tegen Engeland staan er twee Zuid-Afrikanen van gemengde afkomst in de basis. Bij iedere bekendmaking van de selectie van het nationale team laait de discussie over de samenstelling op. Moet er een minimum aantal zwarte spelers worden geselecteerd? Coach Jake White zegt spelers enkel te selecteren op grond van hun capaciteiten.
Veel zwarte Zuid-Afrikanen krijgen nooit de kans om rugby te spelen. Rugby wordt vooral beoefend op de privé-scholen die voorheen enkel blank waren. Op de vele publieke scholen wordt gevoetbald. Bovendien vind je in de armere wijken van Zuid-Afrika amper rugbyvelden.

Geen opmerkingen: