donderdag 31 januari 2008

Zimbabwanen uit kerk Johannesburg gezet

Wie afgelopen zondag (27-1) naar Van Dis in Afrika heeft gekeken, heeft gezien dat predikant Paul Verryn sinds 4 jaar in een kerk in Johannesburg honderden gevluchte Zimbabwanen opvangt. Gisteren (30-1) heeft de Zuid-Afrikaanse politie de vluchtelingen weggevoerd uit de kerk. De politie wilde niet zeggen waarom de vluchtelingen werden opgepakt. Mensen werden in hun pyjama en nachtjapon naar het politiebureau gebracht. De politie vroeg hun naar hun verblijfsvergunning.
In de kerk verbleven zo'n twaalfhonderd Zimbabwanen die de politieke en economische malaise in hun land zijn ontvlucht. Volgens Verryn trad de politie hard op. Toen hij de politie daar op aansprak werd hij naar zijn zeggen in zijn nekvel gegrepen en van een trap getrokken. Verryn zei te hebben gehoord dat de politie op zoek was naar illegale immigranten, drugs en wapens.
"Dit is een kerk, We dachten dat we veilig waren", zei Fredrick Chibungu, die zeven maanden in Zuid-Afrika is en op de afronding van zijn asielprocedure wacht. "Ze gaan ons deporteren en we kunnen niets doen." Enkele honderden Zimbabwanen wier papieren in orde bleken te zijn mochten in de loop van de avond terug naar de kerk.

Geen opmerkingen: